Folkgroep ‘Green Jacket’ staat voor bruisende muziek op een meeslepend ritme

toneel ‘De Red Star Line’

Katelijne Janssen (accordeon) en Dirk Decombele (viool) werken momenteel mee aan de toneelproduktie ‘De Red Star Line’ onder regie van gunter Michiels.

het verhaal :

De 75-jarige Amerikaan John Brooke vertelt ons het verhaal van zijn grootouders Rik en Catherine Van den Broeck en zijn vader Gustaaf die op 22 december 1906 aan boord van de VaderlandII, een schip van de legendarische rederij DE RED STAR LINE, vanuit Antwerpen naar Amerika emigreerden. Met hen vertrekken o.a. ook avonturier Bernard, Zenobie en haar dochtertje Philomene die hun man en vader in Amerika gaan vervoegen en de al wat oudere Melanie, die haar kinderen en, eindelijk voor het eerst, haar kleinkinderen wil zien. John vertelt hun verhaal van bij de beslissing om naar Amerika te vertrekken, het pakkende afscheid van de familie, die ze allicht nooit meer zullen terug zien, de aankomst in Antwerpen, de soms letterlijk stormachtige overtocht met honderden samengepakt in het tussendek van het schip, tot de aankomst op Ellis Island, waar via een strenge controle van iedere immigrant blijkt dat niet iedereen zomaar Amerika binnen mag. Wat John vertelt, wordt door de acteurs gespeeld, ge-illustreerd door tal van projecties en powerpoints en begeleid door pakkende muziek. John staat naast de scenes, wandelt er soms gewoon doorheen of bevindt er zich middenin. Hij commentarieert en verklaart, geeft ons een les specifieke geschiedenis. Om deze merkwaardige evocatie van een merkwaardig tijdperk te schrijven en te
produceren heeft auteur/regisseur Alex Van Haecke heel wat research moeten doen. Hij werd daarbij op weg gezet door Robert Vervoort, dé Red Star Line-kenner, en Erwin Joos, directeur van het Eugeen Van Mieghem-museum. DE RED STAR LINE,  een theaterproductie in een regie van Gunter Michiels.

Plaats een reactie

*

captcha *